Artikels

Herwaardeer de core infrastructuur in functie van het nieuwe werken

18-01-2022 -

Als er één zaak gechallenged is door corona, is het het aanpassingsvermogen van bedrijven. Meer en meer blijkt IT de slagader van een organisatie. Zeker sinds hybride werken het nieuwe normaal lijkt, vergt dat zeer veel van hun IT- en netwerkinfrastructuur. Lees hier hoe het nieuwe werken bij hen de keuze tussen of de combinatie van publieke en private cloud beïnvloedt. 

De cloud boost het digitaal potentieel van organisaties 

De bedrijfs core infrastructuur moet ervoor zorgen dat alle bedrijfsapplicaties en data veilig maar ook vlot beschikbaar zijn, – om hybride werken te enablen en om data toegankelijk te maken. Een eerste stap in dat proces is de standaardisatie van systemen. Maar naast het moderniseren van legacy bedrijfssystemen, blijkt de migratie ervan naar de cloud de beste en veiligste manier om het digitale potentieel van een organisatie te boosten.

De cloud zorgt eerst en vooral voor de flexibiliteit die organisaties vandaag nodig hebben. Zo zorgt de cloud onder andere voor scalability die groei mogelijk maakt. Maar welke soort cloud is het meest geschikt?

Van on-premise naar cloud omgeving

Nu veel organisaties meer belang hebben bij een doorgedreven cloudstrategie, kijken ze ook kritischer naar de locatie van cloudgebaseerde workloads. Want wat blijkt? Na het massaal eerste migratietraject naar een cloudomgeving, worden organisaties geconfronteerd met de bijkomende aspecten ervan. Meer en meer organisaties herbekijken dan ook hun public-cloud-strategie omwille van onder andere:

  1. Onvoorspelbare kosten 
    Extra kosten worden aangerekend voor het overschrijden van bepaalde limieten voor uitgaande data, voor datatransfers binnen het netwerk of tussen bepaalde zones. Ook het terughalen van data kost vaak geld. Omdat die kosten moeilijk op voorhand in te schatten zijn, bemoeilijkt dat de operationele en financiële planning binnen organisaties. 
  2. Performantie and latency bezorgdheden 
    De latency van cloud platformen kan nogal verschillen, soms zelfs naargelang het uur van de dag. Ook de locatie van de data beïnvloedt de User Experience enorm: vaak betekent “data dichterbij” gewoon “data sneller beschikbaar”. Knelpunten in de connectiviteit naar een public cloudomgeving vormen een andere aspect van potentiële latencyproblemen.
  3. Upgrades volgens agenda van de provider 
    In de publieke cloud worden regelmatig upgrades en interventies uitgevoerd met onvermijdelijke downtime. Allemaal netjes volgens planning, dat wel. Alleen is die planning meestal niet afgestemd op de prioriteiten van uw organisatie. Veel upgrades vereisen bovendien aanvullende training en change programma's voor gebruikers. Dat doen grotere organisaties liever op hun eigen tempo. 
  4. Public cloud vendor lock-in
    Een makkelijke start bij een grote cloud provider betekent niet automatisch een makkelijk vertrek. Soms wordt de kost van migratie, of transfer van data zo moeilijk, of zelfs bijna onmogelijk duur, dat gebruikers noodgedwongen bij een publieke provider blijven die mogelijks niet aan hun originele behoeften voldoet.
  5. Data privacy
    Veel bedrijven stellen zich – al dan niet terecht – vragen rond data privacy, GDPR en compliancy. In hoeverre wordt lokale regelgeving grondig nageleefd bij de vaak internationale providers van public cloud?

Daartegenover staan de oorspronkelijke voordelen van de publieke cloud: flexibiliteit en een simpele pay-as-you-go aanpak. Toch blijkt een volledige public cloud strategie in de kosten/baten analyse minder interessant.

Heropwaardering van de eigen core infrastructuur 

Bijgevolg ontstaan meer en meer hybride, multi-cloud omgevingen, met een mix van on-premise infrastructuur, publieke en private clouds. Na uitvoerige analyse en in samenspraak met de business worden dan de juiste locaties van data en applicaties bekeken in functie van waar en op welk moment ze nodig zijn. Organisaties verhuizen bijvoorbeeld mission-critical data zoals hun ERP liever terug naar on-premise storage om hun core workloads letterlijk dichtbij te houden. Of omdat die data daar veiliger blijken te zijn.

Slimme organisaties die hun kernactiva willen repatriëren, stemmen de juiste mix van platformen en toepassingen heel nauwkeurig op elkaar af. Op zoek naar de ideale situatie ontstaat zo in elke organisatie een unieke mix.

Lokaal, flexibel, veilig 

Het bijhouden van data in een private cloud heeft verschillende voordelen:

In de Securitas Private Cloud worden data bijvoorbeeld heel lokaal opgeslagen. Zo is de locatie ervan precies gekend, en dat vermindert ook de zorgen over databeveiliging en gegevensprivacy. Het voelt niet alleen veiliger, afspraken zijn ook meer afgestemd op de noden van een individuele organisatie. In momenten van nood zijn lokale aanspreekpunten ten slotte veel sneller bereikbaar en sneller inzetbaar. 

Een Cloud Connect-omgeving maakt het mogelijk een koppeling te maken van een private cloud omgeving naar een publieke cloud. Dat zorgt voor een permanente snelle en veilige toegang tot algemene services van die publieke cloud.

In-house of managed services? 

Blijft nog de vraag of een onderneming deze kerninfrastructuur en haar omgeving intern beheert, of deze beter uitbesteedt? Outsourcing aan een lokaal gevestigde provider zorgt er namelijk voor dat de infrastructuur permanent up-to-date en volledig beveiligd is. Die partner heeft daarvoor immers de juiste experten in dienst die continu up-to-date zijn met de allernieuwste ontwikkelingen.

Die evoluties in core infrastructuur, cloud en security technologiëen zelf bijhouden is bijna onbegonnen werk: het zelf zoeken naar talent weegt op zich al zwaar op een organisatie. Daar komt nog bij dat die knappe koppen heel frequent opleidingen en bijscholingen nodig hebben om met de laatste nieuwe trends en ontwikkelingen mee te zijn.  

De virtuele extensie van een organisatie met een onafhankelijke security provider als partner neemt al die zorgen weg. Zeker in tijden van “war for talent” groeit de samenwerking van organisaties met dit soort Service Providers enorm. 

Securitas’ totaalpakket

Werken met een hybride cloud betekent continu wikken en wegen om de optimale balans te vinden. Om die keuzes te faciliteren stelt Securitas een begeleidingstraject ter beschikking. Dat helpt organisaties kiezen hoe en waar ze hun infrastructuur beheren. Dit begeleidingstraject houdt rekening met 

In combinatie met een managed services-model bieden Securitas en HPE zo een eenvoudig, wendbaar en flexibel core-infrastructuurmodel. Dit geheel van technologie en services zorgt ervoor dat u gerust bent en zich op uw eigen core-business kunt richten.  

Ja, contacteer mij voor een eerste gesprek

Deel deze pagina

ICT-oplossingen aankopen in een handomdraai?
Via dit raamcontract

Nog niet als gebruiker geregistreerd?

Registreer nu of Praat met een specialist
Uw registratie verplicht tot niets, en geeft alvast toegang tot alle prijzen in de online catalogus.
Registreer nu