Artikels

(P)reviewing 10 years of ICT

08-01-2021 -

Een decennium van verandering met 2020 en 2021 als cruciale scharnierjaren

De wereld veranderde de voorbije 10 jaar nog nooit zo snel. Dankzij Metcalfe, Gilder en Moore weten we ook al dat de komende 10 jaar terug exponentieel zullen evolueren. En nu zitten we op een cruciaal scharnierpunt. Verandering gaat echter gepaard met onzekerheid, maar ook met nieuwe kansen. Kansen die vooral mogelijk gemaakt worden door nieuwe technologieën en modellen.

Het is ondertussen ook duidelijk dat bedrijven zich nu meer dan ooit moeten klaar maken voor die verandering en transformatie. Hierbij kan men veel leren uit het voorbije decenium.

Hoe technologie evolueerde in de jaren 2010

De jaren 2010 waren een decennium van zeer grote innovatie, grotendeels geleid door de overgang naar mobiel en de opkomst van data. Dit versnelde de groei van AI, e-commerce, sociale media en biotechnologie. En dit alles had een impact op onze manier van leven, wonen of samenwerken. Denk maar aan

1. Mobiele netwerken gaan van 3G naar 4G
2. Social Media bracht ons leven online
3. Het begin van de Genomics en de Precision Medicine
4. Elektrische voertuigen (EV’s) werden concurrerend met verbrandingsmotor voertuigen
5. AI en Big Data namen toe
6. Gegevensopslag verplaatste naar de cloud

En dan kwam 2020

De impact van Corona op de maatschappij, het economisch gebeuren, de consumenten en de manier van samenwerken was zeer disruptief. Remote en thuis werken werd de nieuwe norm en bedrijven moesten versneld digitaliseren. Nieuwe tendensen zoals “Internet of behaviour”, “total experience” maar ook verhoogde cybercriminaliteit e.d. kwamen naar boven.

Wat houdt de toekomst in? Een Decennium van disruptie?

Twee belangrijke technologische evoluties zullen de komende jaren nog meer voor fundamentele veranderingen zorgen; gegevensverwerking die alsmaar korter wordt en AI-algoritmen die elk jaar verbeteren. Zij zullen ervoor zorgen dat nieuwe technologieën tot bloei komen, waaronder autonome voertuigen, conversatie-AI, het globale en contextuele internet der dingen, 5G-verbindingen en apparaten, augmented en virtuele realiteit,…

De volgende 10 weken zullen we daarom de brug maken tussen verleden en toekomst en daarbij de verschillende technologieën en trends in een concreet daglicht zetten. Door de als maar sneller evoluerende technologie, komen er een hele reeks nieuwe toepassingen op ons af. Want, wat zal de impact zijn van onderstaande trends op onze manier van werken? Of hoe zal de technologie bijdragen tot een andere wereld?

1. 5G wordt de nieuwe draadloze standaard
2. De Cloud beweegt zich naar de Edge
3. Vervoer gaat elektrisch, autonoom en gedeeld
4. Robotica betreedt nieuwe industrieën
5. Omnichannel-commerce: vervagen van grenzen tussen e-commerce en traditionele commerce
6. Internet of behaviour
7. De gezondheidszorg gaat digitaal: AI-diagnoses en telegeneeskunde
8. Genomics: het potentieel om de voorheen ongeneeslijke ziektes te genezen

Zo is er bijvoorbeeld het Internet of Behaviors. Dat ontstaan is door een combinatie van bestaande technologie (gezichtsherkenning, tracking en tracing),… en het unieke gedrag van het individu (koopgedrag, ideologieën,…). Dit alles samenbrengen in predicatieve modellen kan veel veranderen. Maar daar komt dan weer een hele privacy wetgeving bij kijken…

Materiaal genoeg dus om de volgende 10 weken over geïnspireerd te worden. En vooral om op onze online ICT-Inspiratiedag grondig te belichten!

Ben jij er ook bij op 11 maart?

Schrijf je hier in

Deel deze pagina

Whitepaper

Testen

Test 

  • dhfhhdfd$
  • jsdjdssdj$
  • sdjsdjsd
Testen

ICT-oplossingen aankopen in een handomdraai?
Via dit raamcontract

Nog niet als gebruiker geregistreerd?

Registreer nu of Praat met een specialist
Uw registratie verplicht tot niets, en geeft alvast toegang tot alle prijzen in de online catalogus.
Registreer nu