Tags:

Events

2Grips workshop: Service Management Workshops - 14 en 16 september 2021

2Grips organiseert regelmatig compacte, interactieve en praktische (IT) Service Management workshops op verschillende locaties in België en Nederland voor iedereen die wil deelnemen. Deze ITSM-workshops hebben betrekking op actuele onderwerpen, veelvoorkomende knelpunten en veelgestelde vragen. Het doel is om ideeën te genereren, te zorgen voor takeaways en quick wins voor de deelnemers om waar mogelijk te gebruiken binnen uw bedrijf of organisatie.

Workshop: “Developing a Self-Service Strategy”

  • 14 september 2021 – Online sessie (Nederlands)
  • 16 september 2021 – Vilvoorde (Nederlands)

De overgrote meerderheid van de huidige generatie werknemers, wil, geïnspireerd door zijn ervaringen als consument, zijn support vragen en problemen liever zelf oplossen dan de telefoon op te moeten nemen of een e-mail te moeten sturen. Een self-service portaal lijkt de perfecte oplossing. Maar denk goed na voor u begint, want een slecht beheerde self-service is schadelijker dan de klant deze optie helemaal niet te geven.

Tijdens deze workshop geven we u tips en advies over hoe u een self-service initiatief start en hoe u de mix van technologie, kennismanagement en customer service beheert rekening houdend met de menselijke factor. Van strategie tot ontwerp en adoptie tot continue verbetering en blije klanten.

Voor wie is deze workshop bestemd?

Een aanrader voor iedereen die betrokken is of wil starten met self-service initiatieven.

U heeft de keuze uit 2 data: 14 september (online sessie) of 16 september (Officenter Brussel). Beide sessies vinden plaats van 10u tot 12u.

Schrijf u in voor deze workshop vóór 13 september 2021.

  • 2 uur sparren met experten en collega’s
  • Over actuele ITSM-thema’s
  • Practisch en interactief
  • Met focus op uw organisatie en uw vragen
  • Volledig gratis

19-08-2021 - 2Grips

Artikels

Inspiratie video's op het Securitas kanaal! Herbeleef de ICT Inspiratiedag

(P)reviewing 10 years of ICT & technology

De 10e editie van de ICT Inspiratiedag zit erop! Een terugblik op 10 jaar ICT en een vooruitblik op de volgende 10 jaar. Een hele uitdaging maar razend interessant!

Kon je er niet bij zijn of wil je een inspiratiemoment herbeleven? De ICT Inspiratiedag is nu beschikbaar on-demand en waar je wil.
Maandelijks komen er nieuwe releases bij.

Herbekijk nu één of meerdere presentaties

Vul je gegevens in en ga naar het ICT inspiration TV kanaal

21-05-2021 - Securitas

Events

2Grips workshop: Software Asset Management en Licentiebeheer - 20 en 23 april 2021

2Grips organiseert regelmatig compacte, interactieve en praktische (IT) Service Management workshops voor iedereen die wil deelnemen. Deze ITSM-workshops hebben betrekking op actuele onderwerpen, veelvoorkomende knelpunten en veelgestelde vragen. Het doel is om ideeën te genereren, te zorgen voor takeaways en quick wins voor de deelnemers om waar mogelijk te gebruiken binnen uw bedrijf of organisatie.

Workshop: Software Asset Management en Licentiebeheer

Laat de woorden ”licentiecontracten” en “software audit” vallen en menig IT manager of CIO zal eens diep zuchten. En dit ondanks het besef dat een proactieve aanpak zorgt voor een sterkere onderhandelingspositie en vooral veel geld, maar ook onnodige frustratie en stress bespaart. Een goede organisatie rond Software Asset Management (SAM) blijft een grote uitdaging voor de meeste bedrijven.

In deze workshop in samenwerking met Ronny Brumagne van Asist, bespreken we 5 gouden tips om binnen elke organisatie de juiste aanzet te geven tot een haalbaar en efficiënt Software Asset Management beleid zonder dat het onmiddellijk veel geld of effort kost. Kleine ingrepen, interessante inzichten en ervaring die gedeeld worden op basis van 10 jaar praktische ervaring in dit domein.

Over de spreker:

Ronny Brumagne van het bedrijf Asist is één van de Belgische pioniers en voorlopers in SAM/ITSM. Hij verdiende zijn sporen in deze disciplines door heel wat Belgische bedrijven te helpen tijdens de vernieuwing van licentiecontracten of als ondersteuning bij een Software Audit.

Waar en wanneer

  • Dinsdag 20 april 2021, 10-12u (online sessie Nederlands)
  • Vrijdag 23 april 2021, 10-12u (online sessie Engels)

Voor wie is deze workshop bestemd?

Een aanrader voor iedereen die betrokken is bij of wil beginnen met Software Asset Management initiatieven.

Voor deze sessie kiest u uit twee data: 20 (Nederlands) en 23 april (Engels), telkens van 10 tot 12u.

Registreer gratis voor de workshop ‘Software Asset Management en Licentiebeheer’ voor 20 april 2021. 

Kom sparren met experten en collega’s in diverse Service Management workshops. Deelnemers worden aangemoedigd om hun eigen problematiek ter discussie te stellen.Deze workshops zijn gratis, compact (max. 2 uur) en coronaproof, want online.

24-03-2021 - 2Grips

Artikels

De markttrends voor de datacenter sector

Bedrijven kiezen meer en meer voor een hybride infrastructuur; real time data neemt proportioneel sterk toe; en technologie zoals AI of machine learning, smart mobility en IoT maken steeds vaker deel uit van onze dagelijkse realiteit. Dat alles blijkt uit een marktonderzoek dat LCL liet uitvoeren door The House of Marketing. Wilfried Landsheer, Sales Manager bij LCL, licht de belangrijkste algemene markttrends toe.

Wilfried Landsheer

"De evolutie naar meer hybride infrastructuren kadert onder andere in het feit dat klanten op korte tijd snel willen kunnen schakelen met datavolumes en de bijhorende infrastructuur. Ze zoeken flexibele opslagcapaciteit voor de explosieve groei van data – bijvoorbeeld in het kader van IoT- of AI-oplossingen."

Bedrijven kiezen meer en meer voor een hybride infrastructuur; real time data neemt proportioneel sterk toe; en technologie zoals AI of machine learning, smart mobility en IoT maken steeds vaker deel uit van onze dagelijkse realiteit. Dat alles blijkt uit een marktonderzoek dat LCL liet uitvoeren door The House of Marketing. Wilfried Landsheer, Sales Manager bij LCL, licht de belangrijkste algemene markttrends toe.

LCL heeft een marktonderzoek laten uitvoeren, om ook een extern zicht te krijgen op de bewegingen binnen de datacentermarkt. Concreet geeft het LCL inspiratie voor nieuwe oplossingen voor de uitdagingen en plannen van bedrijven in verschillende sectoren en marktsegmenten.

We weten dat de opslag van data naar de toekomst toe verder zal exploderen. IDC Global Datasphere stelt dat er in 2025, 175 zettabytes aan data zal zijn wereldwijd. Dat is een groei van 61%. Zien jullie dit ook bij LCL?

LCL stelt een state of the art datacenter ter beschikking, inclusief beveiliging op alle vlakken en ontdubbeling van nutsvoorzieningen. Je kunt dat vergelijken met een goed uitgeruste en geconnecteerde kluis waarin men zijn ICT-infrastructuur kan onderbrengen. Onze klanten beheren zelf hun ICT-infrastructuur en data. Dus hoeveel opslagcapaciteit ze hebben en wat ze daarmee doen, daar hebben we geen zicht op. Opslagtoestellen zijn ook steeds compacter, dus het volume daarvan zegt niet alles.

We merken wel in de contacten met onze klanten dat steeds meer bedrijven kiezen voor een hybride aanpak. Ze verdelen hun data dus het liefst over de grond én de lucht. Dus over on-premise – in een eigen of extern datacenter – en de cloud.

De drijfveer van bedrijven om over te schakelen naar hybride oplossingen, ligt in de schaalbaarheid van hun IT-infrastructuur. Ze zoeken flexibele opslagcapaciteit voor de explosieve groei van data – bijvoorbeeld in het kader van IoT- of AI-oplossingen. Denk bijvoorbeeld maar aan de analyse van consumentengedrag in de retailsector: wat consumeren mensen? Wanneer? In combinatie met welke andere producten? Wat is de impact van promoties? Etc. Een public cloud leent zich het beste voor een dergelijke analyse van een groot volume aan data. Dit komt vooral omdat deze ready-to-use, flexibel en schaalbaar is.

Wat is het verhaal achter de verwachte stijging van real time data?

Het belang van real time data stijgt jaar na jaar. IDC Global Datasphere voorspelt dat 30% van alle data wereldwijd in 2025 real time data zal zijn. Er zijn verschillende toepassingen waarvoor real time data cruciaal zijn. Denk maar aan videostreaming, maar ook IoT-oplossingen, smart mobility en smart cities.

Videostreaming is sinds Netflix aan een opmars begonnen. Er zijn ontzettend veel streamingdiensten op de markt gekomen die mensen de mogelijkheid bieden om eender waar en wanneer tv te kunnen kijken. Naast videostreaming maken ook view-on-demand en tv-on-demand bijvoorbeeld, gebruik van real time data.

Ook IoT-oplossingen winnen aan populariteit. Bijvoorbeeld om vanop afstand je huishoudapparaten te besturen. Ook dit zijn real-time data, omdat ze meteen verwerkt moeten worden.  

Naar de toekomst toe zijn smart mobility en smart cities nog andere toepassingsdomeinen waarvoor real time data cruciaal zijn. Opdat het concept van zelfrijdende auto’s kan werken, is het belangrijk dat de data zo kort mogelijk bij de eindgebruiker blijven zodat ze heel snel kunnen uitgewisseld worden tussen de verschillende gebruikers. Bij smart cities gaat het bijvoorbeeld over veiliger verkeer of over werven die vlotte toegang nodig hebben tot relevante data. Drones kunnen data verzamelen, die dan snel kunnen ingezet worden via verschillende toepassingen.

Voor alle toepassingen op basis van real time data, bieden edge datacenters een oplossing. En daarbij kan LCL een rol spelen. LCL heeft met in totaal vier datacenters op verschillende locaties een unieke positie in België. Het datacenter in Antwerpen dekt de provincies Limburg en Antwerpen; het datacenter in Diegem dekt de regio’s Vlaams-Brabant en Brussel, het datacenter in Huizingen dekt een deel van Wallonië, en het datacenter in Aalst dekt de provincies Oost- en West-Vlaanderen.

Klanten verkiezen een Opex-kostenmodel boven een Capex-model

Uit de marktstudie komt ook naar voren dat organisaties meer en meer wensen te evolueren naar AAS-modellen, zij het IAAS, SAAS, PAAS, of nog andere. Concreet betekent dit een beweging van Capex - een investeringsmodel met een initiële kapitaalsinvestering - naar Opex. Bij die laatste betaalt men een vast maandelijks bedrag voor het gebruik van bepaalde AAS-diensten, wat in de operationele kosten terecht komt. Opex is voorspelbaar over vijf tot tien jaar.

Deze tendens gaat hand in hand met de evolutie naar hybride infrastructuren: deels on-premise of in een extern datacenter; deels in the cloud (vooral dan de publieke cloud). IT-noden zijn moeilijk te voorspellen. En gaan samen met grote investeringen. Veel geld investeren in iets dat schaalbaar moet zijn en moeilijk te voorspellen valt? Mensen aanwerven om je IT te beheren, dus voor activiteiten die niet je core business vormen? Logisch dat dat niet de populaire keuze is. (Public) cloud is ‘pay as you grow’. Je kunt je kapitaal dan in je eigen business investeren. Dat heeft vaak ook een directe impact op je bedrijfsresultaat.

Bij een hybride infrastructuur en bij AAS-diensten is, naast schaalbaarheid, een snelle en veilige connectiviteit heel belangrijk. Ook flexibele connectiviteit naar de verschillende publieke cloudplatformen is cruciaal. Tenslotte vormt 5G voor vele van deze markttendensen een voorwaarde. We blijven dus duimen dat we snel over 5G-netwerken zullen beschikken…

03-03-2021 - LCL

Events

2Grips workshop: Alles wat u moet weten over Service Improvement Planning - 2 en 5 maart 2021

2Grips organiseert regelmatig compacte, interactieve en praktische (IT) Service Management workshops op verschillende locaties in België en Nederland voor iedereen die wil deelnemen.

Deze ITSM-workshops hebben betrekking op actuele onderwerpen, veelvoorkomende knelpunten en veelgestelde vragen. Het doel is om ideeën te genereren, te zorgen voor takeaways en quick wins voor de deelnemers om waar mogelijk te gebruiken binnen uw bedrijf of organisatie.

Workshop: “Alles wat u moet weten over Service Improvement Planning”

Online workshop 2 maart (Nederlands) of 5 maart (Engels)

Kunt u zich de chaos voorstellen die zou ontstaan als iedereen zijn eigen verbeterideeën zou invoeren zonder een eenduidige en heldere strategie? De situatie zou dan lijken op het verkeer in een grote stad zonder verkeersborden.

Het onderwerp van deze eerste workshop van 2021 is ongetwijfeld herkenbaar voor veel professionals in Service Management. Tijdens deze workshop gaan we in op diverse aspecten van Service Improvement Planning en hoe u dit in de praktijk kunt aanpakken. We delen onze ervaringen en geven u tips, maar omdat we van interactie houden, gaan we ook graag met u in gesprek over uw uitdagingen en oplossingen.

Voor wie is deze workshop bestemd?

Deze workshop is een aanrader voor iedereen die betrokken is bij of wil beginnen met service improvement initiatieven.

Voor deze workshop heeft u de keuze uit twee sessies: Dinsdag 2 maart(Nederlands) en vrijdag 5 maart (Engels). De sessies gaan telkens door van 10 tot 12u.

Registreer gratis voor deze workshop voor 2 maart 2021.

  • 2 uur sparren met experten en collega’s
  • Over actuele ITSM-thema’s
  • Practisch en interactief
  • Met focus op uw organisatie en uw vragen
  • Volledig gratis

03-02-2021 - 2Grips

Artikels

Cybersecurity, geen optie maar een absolute noodzaak.

We zijn het als mens gewoon om het ons makkelijk te maken. We willen het beste, het snelste en het nieuwste maar dit tegen de laagst mogelijke prijs en zonder er veel tijd in te moeten steken. 10 jaar geleden kochten we enkel producten bij de lokale winkels die we konden vertrouwen via de volksmond. Nu smijten we ons op nieuwe software in een vingerknip en openen we extra accounts bij eender welk bedrijf. We klikken ja op alles omdat we gewoonweg onze tijd niet willen verspillen aan het lezen van algemene bedrijfsvoorwaarden. We delen, twitteren en sturen zonder het te weten riskante foto’s naar de Eveliens van deze wereld maar zuchten wanneer we tijd moeten vrijmaken voor een software update. Bijkomend vloeit de wereld van consumenten, organisaties en bedrijven steeds vaker door elkaar en zien we elk onderdeel evolueren in een speltempo.

Voor vele kleine microtransacties draaien we ons hand al niet meer om, maar geld spenderen aan cybersecurity lijkt ons een brug te ver. We negeren het en zien het als een ver-van-mijn-bed-show. Tot op het moment dat het fout gaat. En dan willen we natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden!

10 jaar aan incidenten

Het gaat hard de laatste tijd met cyberaanvallen en ook Covid-19 draagt hier een steentje bij. Maar ook nog voor ons volledige leven zich online begon af te spelen hadden we al te maken met datalekken.

2011 Sony

Het Playstation netwerk van Sony had in april 2011 te maken met een aanval die de data lekte van 77 miljoen gebruikers. Namen, wachtwoorden en emailadressen werden vrijgegeven en het netwerk lag 23 dag plat.

Sony kreeg een boete van 250,000 GBP (ongeveer 283,322 EUR) van de Britse regering en zag zich genoodzaakt om de betrokken klanten te compenseren in gratis aankopen.

 

2013 Adobe

Een van de bekendste namen in software gaf in oktober 2013 toe dat ze te maken hadden met een cyberaanval. 38 miljoen gebruikers zagen hun 152 miljoen bestanden te grabbel gegooid worden.

 

2014 Yahoo

Tot dan was dit het grootste data lek in de geschiedenis. De namen, wachtwoorden en antwoorden op beveiligingsvragen van 500 miljoen gebruikers werden gestolen.

En nog erger…Yahoo kwam pas naar buiten met dit nieuw in 2016. Ze kregen een boete van bijna 30 miljoen EUR, moesten zich verdedigen in meer dan 40 schadeclaims en hun beursaandeel verlaagde met 290 miljoen EUR.

 

2015 Snapchat

In 2015 kwam er een einde aan het idee dat Snapchat volledig anoniem was. Hackers zette login gegevens, telefoonnummers en de locaties van 4,6 miljoen gebruikers online. Dit was ook meteen een keerpunt in de beveiliging van apps. Waar we eerst dachten dat ze onschuldig waren, wisten we nu wel beter!

 

2017 Wannacry, de eerste ransomworm

‘s Werelds eerste ransomworm Wannacry richtte vernieling aan in 230,000 Windows computers verspreid over 150 landen.

 

2018 Facebook en Cambridge Analytica

Ook gigant Facebook zag zijn imago schade lijden. Zelf spraken ze van 50 miljoen aangetaste gebruikers maar eigenlijk waren het er meer dan 87 miljoen. We herinneren ons allemaal nog het beeld van de nerveuze Mark Zuckerberg die uitleg kwam geven in de rechtbank.

 

2019 Medische gegevens in Singapore

In het begin van januari 2019 lekte het rijksregisternummer, geslacht, bloedgroep, gewicht en lengte van 808,000 bloeddonoren. Januari was nog niet voorbij of nog veel pijnlijkere data werd bekend gemaakt. Namelijk het al dan niet dragen van het HIV virus voor 14,200 mensen.

 

2020 Picanol

En ook dichter bij huis kennen we al enkele cases. Zo was er aan het begin van vorig jaar de aanval op weefgetouwenbouwer Picanol in Ieper. De ransomware software had alle data en applicaties versleutelt, waardoor ze onbereikbaar was geworden voor de werknemers. Picanol wou niet ingaan op de eisen van de hackers en het bedrijf lag zo een week volledig plat terwijl de IT-afdeling een weekendje door deed om de volgende maandag de Ieperse vestiging weer voorzichtig op te kunnen starten.

Steeds meer vormen van ransomware

In het eerste kwartaal van 2020 is het gemiddeld betaalde bedrag voor ransomware aanvallen gestegen met 33% tegenover het vierde kwartaal van 2019. De cijfers zijn nog dramatischer als we het eerste kwartaal van 2020 vergelijken met het eerste kwartaal van 2019. Waar bedrijven in Q1 van 2019 met gemiddeld 10,300 EUR over de brug moesten komen om hun gegevens weer vrij te krijgen, was dat in Q1 van 2020 al opgelopen tot 92,396 EUR.

Dit ook mede door de opkomst van een, toen, nieuwe soort ransomware. Maze ging niet langer meer een bedrijf gijzelen, maar ze hadden hun pijlen gericht op het downloaden van data van de computers van medewerkers en dreigden dan om deze vrij te geven. Zo kwam er een shift in ook de aansprakelijkheid van de ondernemers. Waar je vroeger ‘enkel’ kostbare werkuren kwijt was, ben je nu ook verantwoordelijk voor de data en gegevens van jouw medewerkers en al jouw klanten en leveranciers.

Dan maar verzekeren?

Het is een evidentie dat je je bij steeds meer verzekeringsbedrijven kan indekken tegen data loss. De verschillende beschikbare formules stijgen elke maand en zo ook de maandelijkse bijdrage voor de polis daar er meer en meer vraag is. Maar specialisten in het vak menen nu al dat de trend van de cybersecurity verzekering tegen het plafond zit. En dit terwijl ze eigenlijk nog maar net in de startblokken staat. Door Covid-19 is het aantal cybersecurity gevallen de hoogte in gegaan maar is het beschikbare budget gedaald. Ondernemers hebben door covid nu even andere katten te geselen. Terwijl door het verhoogde aantal gevallen de verzekeringsmaatschappijen wel een hoger risico noteren voor uitbetaling. Er is dus simpelweg onvoldoende geld om dit systeem momenteel te onderhouden. Je kan je dus beginnen afvragen of we dan niet beter overschakelen naar een preventieve, predictieve aanpak in plaats van een reactieve en curatieve?

Cybersecurity nu en straks

Als 1 jaar al zo’n verschil kan maken, wat mogen we dan van de komende 10 jaar verwachten? Zullen we nog mijmerend terugdenken aan de tijd waar enkel onze emailadressen en wachtwoorden te grabbel lagen? Wat als we steeds meer wearables en sensors gaan dragen om onze gezondheid te meten? Steek je hand op als jij het niet erg zou vinden dat al jouw medische gegevens op het internet verschijnen. Hoeveel je weegt, hoe oud je bent, maar ook jouw medische familiegeschiedenis, de status van jouw cholesterol of zelfs hoe hoog de kans is dat je bepaalde ziektes zult krijgen eenmaal DNA mapping voor iedereen toegankelijk is.

Ook de opmars van de zelfrijdende wagen is er eentje om bij stil te staan. Ook die kan vanop afstand in de toekomst misschien gehackt worden. Opeens gaat het niet meer over het verlies van belangrijke data maar over jouw eigen leven dat op het spel staat. Daar zit je dan, in je Tesla op de E19 met een melding dat je meteen een grote som dient te betalen of de wagen zal zich van de weg rijden. En wat met zelfrijdende vrachtwagens? Bedrijven kunnen zo volledige transporten kwijtspelen omdat een hacker beslist om deze om te leiden naar een opslagplaats van zijn keuze. Het doet een mens even nadenken…

Wanneer doe je het goed?

Het is ons nu wel allemaal duidelijk. Cybersecurity is niet langer meer een luxe maar een absolute must. Vandaag de dag moet je zeer bewust omgaan met de risico’s die komen kijken bij al de data die we dagelijks massaal vergaren. En dit voor zowel jouw persoonlijke data, als die van jouw medewerkers, klanten en leveranciers. Een netwerk is zo sterk of zwak als de zwakste schakel en daarom is het essentieel om al die schakels in beeld te brengen en maximaal te beveiligen.

Besef dat je in deze wereld nooit 100% veiligheid kan creëren of kopen voor je organisatie. Wat je wel kan doen is je organisatie maximaal beschermen om de kans op cyberincidenten en de mogelijke impact hiervan zoveel mogelijk te beperken. Beter voorkomen dan genezen is ook in cybersecurity het motto!

Vermijd gegijzelde bedrijven, ontoegankelijke netwerken, werkloze medewerkers en vooral imago schade of zware schadeclaims wanneer criminelen via jouw servers ook aan de gevoelige data van jouw klanten geraken. Bescherm je bedrijfscontinuïteit en bedrijfsassets volledig en zonder veel gedoe – aan een vaste prijs per maand met Securitas Cybersafe

Ontdek de mogelijkheden en laat je adviseren door het Securitas Cybersafe team.

Kom meer te weten over Cybersecurity op de 10e ICT-inspiratiedag (digitaal event) op 11 maart 2021. Tijdens de verschillende break-out sessies zullen onze partners Awingu, Cranium, Darktrace en Aruba samen met ons eigen Securitas Cyber security team verschillende oplossingen en usercases voorleggen.

02-02-2021 - Securitas

Artikels

Een tijdperk van intelligentie

Van 2010 tot 2030

We leven in een tijd van overvloed aan technologische innovaties. Wanneer we kijken naar de voorbije 10 jaar, hebben we de kans gekregen om mee in de startblokken te staan van technologie die we nog nooit eerder gezien hadden.

Zo bracht de periode tussen 2010 en 2020 een aantal van de meest verbazingwekkende technologische ontwikkelingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld eens aan onderstaande innovaties:

  • 2010: De Apple iPad
  • 2011: Uber app lancering in San Fancisco
  • 2012: Lancering 4G
  • 2015: Google DeepMind’s AlphaGo
  • 2016: Microsoft HoloLens
  • 2017: TikTok

In 2012 was er bv in België ook de commerciële lancering van de 4G. Vanaf dan kreeg iedereen een gebruikservaring gelijkaardig aan die van een vaste internetverbinding thuis of op kantoor. Dit veroorzaakte dan weer een enorme groei de afgelopen 10 jaar in technieken zoals: deepfakes, smart devices, zelfrijdende auto’s, cryptocurrencies, 2FA, 4G/5G en image recognition.

Het vorige decenium was dan ook al technologisch verrassend, adembenemend en waanzinnig handig maar soms ook ronduit eng met zelfs maatschappelijke verschuivingen tot gevolg. Toch raakten veel van deze ontwikkelingen zo snel ingeburgerd in ons dagelijks leven dat ze vaak relatief onopgemerkt bleven en de impact ervan haast bijna vergeten werd.

De volgende 10 jaar

In het volgende decennium verwachten we een nog snellere en impactvollere vooruitgang; over een periode van tien jaar maar liefst 32 keer sneller.

Dit betekent enerzijds een fascinerende innovatie in technologie, maar anderzijds ook een sterke verandering in de maatschappij en onze manier van leven. De komende 10 jaar zullen immers de jaren zijn van AI, machine learning en robotica. De implementatie hiervan kan verschillende effecten teweegbrengen, gaande van een vervangings-effect, tot productiviteits-efffect en/of zelfs expansie-effect (Zie ook waardevol werkloos van Geert Janssens).

AI

Artificiele Inteligentie is vandaag de dag al niet meer weg te denken uit onze wereld en zal zich ook de komende 10 jaar nog sterk ontwikkelen.

Wetenschappers, onderzoekers en technici - de da Vinci's en Einsteins van onze tijd - werken aan het oplossen van 's werelds belangrijkste wetenschappelijke, industriële en Big Data-uitdagingen met behulp van AI en HPC (high-performance computing).

Online zoekopdrachten, betalingen, social media en app-gebruik laten allemaal een uitgebreid digitaal spoor achter en creëren gigabytes aan data voor elke gebruiker. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie-algoritmen worden deze grote datasets gebruikt om  zoekopdrachten in zoekmachines te optimaliseren, advertenties te richten op individuen of realtime informatie te voorzien. Naarmate de gegevens steeds overvloediger werden, is AI blijven leren en zijn de mogelijkheden enkel maar de hoogte in gegaan.

Bedrijven zoals Aruba leveren bv veilige edge-to-cloud-oplossingen die gebruik maken van AI en machine learning om dingen eenvoudiger, sneller en meer geautomatiseerd te maken.  

Zo is het nieuwe normaal een hybride werkplek waarbij werknemers, personeel en studenten naadloos van thuis naar kantoor of campus kunnen werken. Waar mensen zich ook bevinden, het netwerk zal de basis vormen voor veilige, performante connectiviteit. Maar ze gaan ook verder. In het kader van “social distancing” kan door de ingebouwde netwerkintelligentie de impact van COVID zo klein mogelijk gehouden worden.  Algoritmes brengen immers de dichtheid in kaart, tekenen veilige plattegronden om de werkposten optimaal en veilig te plaatsen en kunnen contacten gemakkelijker traceren.

Robovision gebruikt ook AI in al zijn sterkte om nieuwe inzichten te halen uit enorme datasets, zowel op locatie als in de cloud. Ze maken hierbij gebruik van de hyper technologische NVIDIA Ampere-architectuur, ontworpen voor het tijdperk van elastisch computergebruik. Van spraakherkenning en aanbevelingssystemen tot medische beeldvorming en verbeterd supply chain management, ze gebruiken de AI-technologie om de nodige rekenkracht, tools en algoritmen te leveren die ondernemingen nodig hebben om hun doelstellingen te bereiken.

Machine learning

Machine learning is de volgende stap na AI waarbij systemen leren van voorbije ervaringen en beschikbare data. Zo kunnen ze nog betere beslissingen en voorspellingen maken.

Een voorbeeld van machine learning is de cybersecurity software van Darktrace. Die is op basis van Het Cyber AI platform ontwikkeld door wiskundigen en machine learning-specialisten van de Universiteit van Cambridge. Het platform maakt gebruikt van geavanceerde AI algoritmes om cyber-aanvallen in real-time te detecteren en te stoppen en dit zelfs zonder zich te baseren op historische aanvallen. Andere security tools zijn van nature reactief en vertrouwen op een menselijk team terwijl de AI van Darktrace een unieke en proactieve benadering van beveiliging hanteert.

En toch staan we momenteel nog altijd maar aan het begin van de ware machine learning revolutie. Het blijft dus reikhalzend uitkijken naar wat de toekomst zal brengen.

Robotica

Door de innovaties en vooruitgang op het vlak van AI en machine learning zien we ook in het domein van robotica nieuwe interessante toepassingen de kop op steken.

Terwijl het segment van de autofabricage op dit moment nog de grootste eindmarkt voor robots blijft, kunnen ook andere sectoren zoals de gezondheidszorg en de horeca vaker profiteren van slimmere, bekwamere robots. Deze robots kunnen bijvoorbeeld een operatie uitvoeren, patiënten controleren, voedsel koken en rondbrengen of artikelen afleveren bij hotelkamers.

In de landbouw zien we ook nu al een door robots aangedreven revolutie plaatsvinden met o.a. automatische besproeiing, monitoring en oogst. Dit zal uiteindelijk leiden tot een betere oogstopbrengst en dus lagere kosten. Verwacht wordt ook dat de wereldwijde voorraad industriële robots tegen 2030, 20 miljoen zal bedragen.

(Artificiele) Intelligentie en alle bijkomende mogelijkheden en technologiën vermengen zich meer en meer met onze dagelijkse wereld en de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat zou dit voor jou kunnen betekenen? Kom meer te weten over de voordelen die dit voor jouw organisatie kan opleveren tijdens de 10e ICT-inspiratiedag (digitaal event) op 11 maart 2021.

27-01-2021 - Aruba

Artikels

The future ain’t what it used to be

Van lokale opslag naar cloud

Als er 1 kenmerkende evolutie is geweest, dan is het wel de cloud. Ondernemingen en consumenten hebben altijd al gegevens en software lokaal opgeslagen op desktop-harde schijven of gedistribueerd naar servers bij hen ter plaatse. En dan was daar de cloud! Naarmate de datasets complexer werden en snellere netwerkverbindingen de snelle overdracht van gegevens via het internet mogelijk maakten, werden off-premise opslag en webgebaseerde softwareprogramma's steeds couranter.

Zo ontstond Cloud-gebaseerde opslag. Niet alleen biedt het een gemakkelijk geschaalde datacapaciteit, maar is het mogelijk om vanop afstand en flexibeler toegang te krijgen tot een groot aantal servers en applicaties of andere toestellen (IOT devices bv).

Cloud-technologie is in de afgelopen 10 jaar aanzienlijk geëvolueerd waarbij er een shift is van de traditionele in-house IT-bedrijfsservices, naar een omgeving met op cloud gebaseerde diensten . In 2010 werd meer dan 90% van de gegevens op lokale servers bewaard. In 2020 was de publieke cloud-opslag al ongeveer 30% van dit aandeel.

Van Cloud naar Edge

Als de cloud één potentiële zwakte heeft, dan zijn het cloudaanbieders die grote, gecentraliseerde entiteiten zijn. Dit is geen probleem als je vestiging zich in de buurt van het datacenter of een extern filiaal van een cloudaanbieder bevindt, maar het kan problemen veroorzaken als je remote in het buitenland of op een externe locatie werkt. Bovendien, als je enorme hoeveelheden gegevens verwerkt, ben je afhankelijk van jouw netwerkbandbreedte en de beschikbare middelen van de cloudaanbieder om snel te kunnen werken.

Zo ontstond de cloud edge. Een cloud edge is een gelokaliseerd datacenter, service point of presence dat bestaat uit krachtige servers en een snelle toegankelijke opslag. Cloud providers kunnen zo de belasting compenseren van applicaties maar ook vele andere actieve interacties toelaten.

Dit zorgt voor een veel betere verwerking, lage latency en een ultrasnelle gegevensoverdracht. De edge fungeert bijna als een actief caching platform voor de cloud. Edge computing neemt enorme hoeveelheden verwerkingskracht over van de infrastructuur van de cloudaanbieder en zo is de optimalisatie in het gebruik van de bandbreedte enorm.

Bovendien introduceert de edge een belangrijk voordeel naar compliance toe, wat een steeds groter wordend aandachtspunt is voor bedrijven. Veel bedrijven moeten immers gevoelige bedrijfsgegevens onshore houden, dit vaak om wettelijke redenen. Edge computing zorgt ervoor dat gegevens gelokaliseerd zijn, blijven en voldoen aan deze compliance eisen. Terwijl bedrijven toch kunnen profiteren van een optimale cloudtechnologie.

Bij het overschakelen naar een cloud of edge omgeving is het dus belangrijk om te kiezen voor de juiste oplossing op maat van jouw organisatie.

Cloud? Strategisch? Absoluut!

Eind vorig jaar werd er een interessante discussie op gang gebracht door het VTC (Vlaamse Toezichtscommissie). Het ging voornamelijk over waar overheidsinstellingen best hun data hosten en stockeren. De Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens klinkt ongemeen hard in een pas gepubliceerd rapport over het gebruik van Amazon Web Services voor bepaalde overheidstoepassingen.”  Intussen werden al de nodige nuances aangebracht en terecht enkele elementen weerlegt. Anderzijds zijn er wel enkele factoren om rekening mee te houden bij het implementeren van een cloudstrategie!

Een cloud-agnostische IT strategie zal je namenlijk helpen om de ROI van jouw IT infrastructuur/organisatie te optimaliseren, een superieure beveiliging te introduceren, met een hogere performantie en bovenal: je te beschermen in geval van een rampscenario.

De COVID-19 pandemie heeft deze noodzaak nog eens sterk benadrukt. Door o.a. het remote werken ontstaat er een snel toenemende vraag naar complete cloud oplossingen. Deze oplossingen moeten gebruiksvriendelijk, snel, schaalbaar en gemakkelijk te implementeren zijn. Daarnaast moet de omgeving volledig veilig zijn om ervoor te zorgen dat een lokaal probleem niet een heel netwerk kan stilleggen.

Wat maakt Cloud een strategisch element?

Er zijn een aantal zaken die maken dat je cloud en managed services best als strategische elementen bekijkt binnen je organisatie:

  • Het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen
  • Betere klantentevredenheid
  • Betere controle over het groeiende aantal multi- en hybride cloud omgevingen
  • Behoud van compliance in een steeds complexere omgeving
  • Gebruik maken van industrie-geoptimaliseerde cloudapplicaties
  • Voortdurende verschuiving naar “Tech on Demand”
  • Steeds grotere noodzaak aan bescherming tegen rampscenario’s

Met als resultaat

  • Vermindering van de infrastructuurkosten
  • Maximaal exploiteren van nieuwe functionaliteiten
  • Kostenefficiëntie en performantie door edge computing
  • Complex beheer van meerdere private, publieke en hybride cloud omgevingen verbeteren
  • Betere capaciteitsplanning

Vergeet echter bijkomend niet na te denken over:

  • Juridische en regelgevingskwesties
  • Migratie strategie van on-prem naar de cloud omgeving
  • Kostencontrole

De Securitas manier van werken en de steeds grotere hoeveelheid aan gegevens die we vergaren gaan dus hand in hand met deze cloud evolutie. Blijf niet achter en ontdek onze oplossingen voor jouw bedrijf. Wil je eens sparren met een van onze cloudspecialisten?

Surf naar www.securitas-ict.be/nl/cloud/ voor meer informatie of contacteer ons.


Ook kun je meer te weten komen over onze specifieke Securitas Cloud uitwerking tijdens onze intussen 10e inspiratiedag (digitaal event) op 11 maart 2021.

20-01-2021 - Securitas

Ontvang updates over ICT in publieke organisaties

Regelmatig landt deze Securitas update in uw mailbox. Met gegarandeerd relevante informatie!

Uitschrijven kan uiteraard op elk moment

En volg ons op: