Artikels

Uw veiligheid in de schaduw: de gevaren van Shadow IT voor uw organisatie

05-09-2019 -

Vandaag de dag hebben heel wat organisaties moeite met de snel veranderende technologie. Er steken onverwachte en soms onvermijdelijke problemen de kop op zonder dat hier een oplossing voor bestaat. Medewerkers gaan dan op eigen houtje op zoek naar externe software of diensten die hier wel soelaas kunnen bieden. Goed toch, hoor ik u al zeggen? Wel, niet helemaal.

Wat is Shadow IT?
Shadow IT, ook wel eens aangeduid als 'Schaduw IT’, staat voor alle soft- en hardware die buiten het beheer en management van de IT-afdeling van uw organisatie valt. Met andere woorden, alle IT die binnen uw organisatie niet officieel werd goedgekeurd en meestal met afdelingsgebonden aankoopbudgetten werd aangekocht. Dit gebeurt wanneer medewerkers of bepaalde afdelingen binnen uw organisatie eigen ICT-middelen en -gelden gaan inzetten zonder dat de ICT-afdeling hier weet van heeft of goedkeuring hiervoor gegeven heeft.

Een gekend voorbeeld hiervan is het gebruik van verschillende cloudplatformen zoals Dropbox, WeTransfer of Google Drive. Vaak werken verschillende afdelingen (marketing, operations, HR…) ook nog eens met verschillende cloud providers om bestanden met elkaar te delen, wat alleen een nog maar groter risico stelt voor uw organisatie.

De gevaren van Shadow IT
Door deze potentiële verscheidenheid aan individueel aangekochte IT-pakketten heeft uw ICT-afdeling totaal geen overzicht meer over de verschillende systemen die binnen uw organisatie aanwezig zijn. 

De afdelingen accepteren vaak te ondoordacht de algemene voorwaarden van deze softwaresystemen en zijn niet steeds bewust van de mogelijke gevaren voor de IT-veiligheid van uw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan opslag van vertrouwelijke data of privacy. Maar eveneens het lekken van data, op een ongecontroleerde manier, buiten de organisatie is hiermee een enorm risico. Het is dan ook geen overbodige luxe om op zoek te gaan naar een partner die uw IT-afdeling de nodige ondersteuning kan bieden.

Samen met onze partners Check Point Software Technologies Ltd en HPE-Aruba kan Securitas uw organisatie zeker helpen.
Lees hier meer over wat ze voor u kunnen doen.

 

 

 

 

Deel deze pagina

ICT-oplossingen aankopen in een handomdraai?
Via dit raamcontract

Nog niet als gebruiker geregistreerd?

Registreer nu of Praat met een specialist
Uw registratie verplicht tot niets, en geeft alvast toegang tot alle prijzen in de online catalogus.
Registreer nu